Fűtőanyagok

   
 EN    RU   

| Kezdőlap | Gyártmányok | Referenciák | Videók | Árlista | Tervezés | Cégünkről | Partnerek | Kapcsolat

Biomassza kazánok
         Melegvíz üzemmódra

 • BIO
  Automatikus, pellet, faapríték, multifuel

 • Farmer
  Automatikus, pellet, faapríték,
  tüzifa, multifuel


 • Automat
  Automatikus töltésű,
  pellet, faapríték, multifuel

Gőzkazánok     
        Biomasszával, kisnyomású         gőzre (0,5bar)


Szénkazánok
         Automatikus barnaszén         kazánok melegvíz vagy gőz         üzemmódra


Fűtőanyag töltőrendszer


Fűtőművek

Pálinkafőzde

Konténeres kazánház

Családiház fűtés


Tartozékok
Fűtőanyag fajták

Tervezési segédletek

Árlista


Cég infó


A fűtőanyagok fajtái

A fűtőanyagokat két nagy csoportra oszthatjuk, lehet megújuló és fosszilis.

A megújuló fűtőanyagok a biomasszának nevezett anyagtömegből készülnek. Ilyen a fa, mezőgazdasági termények, növényi hulladékok, mellékGyártmányok (a biomassza fogalma itt is olvasható) A növény élete során a légköri széndioNem használhatóidot építi be magába. Elégetésekor ez a széndioNem használhatóid szabadul fel. A folyamat körforgásban zajlik, vagyis a biomassza égetésekor egy megújuló anyagot használunk. A bio(massza) elégetése nem emeli a légköri széndioNem használhatóid mennyiségét. A biomassza eltüzelése a növények anyagában a növekedésük során elraktározott napenergia felszabadítását jelenti. A megújuló biomassza fűtőanyagokat röviden BIO fűtőanyagnak is nevezik.

A szén, olaj, földgáz fosszilis, nem megújuló, évmilliókkal ezelőtt került a föld alá. A földben elraktározódott fosszilis anyag elégetésekor a felszabaduló széndioxid végleg a légkörbe kerül, mert ma már nem termelődnek újra a szén és gázmezők.

Az MSZ EN ISO 17225 szabványban rögzítették a megújuló biomassza fűtőanyagok kereskedelmi formáit és az elkészítésük módját. Azon fűtőanyagok köre és minősége, amellyel a CARBOROBOT kazánok képesek önállóan működni a gépkönyvben vannak részletesen leírva, a kazánok füstgáz emissziós képességei itt vannak ismertetve.

Fűtőanyag
Kazán
Méret
Elkészítés módja
Teljes fa Nem használható
< 500mm
Előkészítés nékül
Faapríték BIO / Farmer
5 -100mm
Éles eszközzel vágva
Fadarálék * ! BIO / Farmer
Változó
Tompa eszközzel zúzva, darálva
Tüzifa Farmer
100 -1000mm
Éles eszközzel vágva
Fakéreg Farmer
Változó
Zúzva, vagy egészben
Faköteg Nem használható
Változó
Hosszúság alapján kötegelve
Por (fa) Nem használható
< 1mm
Őrölve
Fűrészpor Nem használható
1-5mm
Éles eszközzel vágva
Forgács Nem használható
1-30mm
Éles eszközzel gyalulva
BIObrikettek Farmer
> 25mm
Mechanikusan préselve
Pelletek BIO / Farmer
< 25mm
Mechanikusan préselve
Bálák Nem használható
 
  Kis kocka Nem használható
0.1m 3
Összenyomva, kockára csomagolva
  Nagy kocka Nem használható
3,7m 3
Összenyomva, kockára csomagolva
  Körbálák Nem használható
2,1m 3
Összenyomva, hengeresre csomagolva
Szalma szecska Nem használható
10 -200mm
Szecskázva aratáskor, vagy égetés előtt
Gabonák, termések BIO / Farmer
változó
Nincs előkészítés, vagy csak a tároláshoz
Magok,héjak BIO / Farmer
5 - 15mm
Előkészítés vagy kémiai feltárás nékül
Rost pogácsa Farmer
Változó
Rost hulladékból készül szárítással
        * A fadarálék használatkor nem várható el stabil automatikus működés!

Hasznos vásárlási tudnivalók


Pellet, biobrikett
A pellet és a biobrikett megújuló bio fűtőanyag. A pelleteknek két fő fajtája van. A fapellet a fa belső tiszta részéből készül, az agripelletet lágyszárú növényekből (szalma, energiafű) készítik. A két pelletfajtát elsősorban a hamutartalmuk különbözteti meg, a fapellet 1% , az agripellet 3-10% hamut tartalmaz. A pellet jól szállítható, nagyon tiszta fűtőanyag, az agropellet olcsóbb. Az olajos magok pelletei magas fűtőértékűek, de az égetés során kellemetlen égett olajszaga lehet. A peleltek érzékenyek a nedvességre.
További információk Pelletek

Faapríték
A faapríték megújuló bio fűtőanyag. Speciális gépekkel készül. A forrás(erdőgazdaság) közelében élők olcsón juthatnak hozzá, ezeken a helyeken a legolcsóbb megoldás. Nedvessége általában nagyobb az ideálisnál, fajsúlya kicsi, sok helyet foglal. Ha nem száraz helyen tároljuk, alacsony marad a fűtőértéke. Nagyobb távolságra nem éri meg szállítani. Tisztán és keverékekben is használható. Fontos kiemelni a faapríték és a fadarálék közti különbséget, a fadarálék csak jelentős korlátozásokkal használható.
További információk Faapríték

Gabonák
A gabonák megújuló bio fűtőanyagok is lehetnek. A tárolásban megromlott gabona fűtőanyagként felhasználható. A világban több helyen(USA) fűtőanyagnak is termesztik. A gabonák rendszerint keverékekben égethetőek jól. Fűtőértékük közepes-gyenge, sűrűségük magas, jól szállíthatóak. Tárolásuk során rágcsálókra számíthatunk,
További információk Gabonák

Keverékek(Co-firing)
A keverékek használata kiemelten fontos és ígéretes irányzat. A keverékek lehetnek szén és bio, illetve bio-bio anyagokból. A keverékek ideálisan kiküszöbölik egyes anyagok rossz tulajdonságát, kiegészítik egymást, ezért mindenképpen javasolható használatuk. A helyes anyagválasztással könnyen kezelhető, tiszta és olcsó fűtőanyagokat kapunk.
További információk Keverékek

Tűzifa

.A tűzifa(hasábfa) megújuló bio fűtőanyag. A tűzifa égetése általában nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés, granulált anyagok, használata több kézi munkát és kiegészítő berendezést (puffer tároló) igényel. Általában olcsón beszerezhető, közepes távolságra megéri szállítani. Száraz helyen kell tárolni a jó fűtőérték megőrzéséhez.

További információkn Tüzifa

Hulladékok
Elsősorban mezőgazdasági és faipari munkák során keletkező anyagokról van szó. Ezek egy része feldolgozva(pelletálás, brikettálás) fűtőanyaggá alakítható. Fel lehet használni keverékekben, de speciális beszabályozással néha direkt tüzelésre is adódik lehetőség, ám nem várható el, hogy a kazánok hulladékkal automatikus módban ugynúgy működjenek, mint a szabványos fűtőanyagokkal. A hulladékok általában laza könnyű anyagok, egészen kis távolágra érdemes csak szállítani, a keletkezés helyén kell használni, vagy feldolgozni őket. Nedvességet beszívják, tárolni száraz helyen kell. Rágcsálókra számíthatunk.
További információk Hulladékok

Szén


A szén fosszilis fűtőanyag, ma is nagyon fontos és elterjedt. Régi beidegződések, rossz kazánok miatt sokan még ma is a füstöléssel, kormos kéményekkel azonosítják. A korszerű kazánokban tisztán , nagyon kevés füsttel használható. A legtöményebb, energiadús szilárd fűtőanyag. Tárolásra nem érzékeny. BIO anyagokkal keverhető, ekkor használata ökológiailag sokkal kedvezőbb. Nagyobb távolságra is érdemes szállítani.
További információk Szén

A salakok


A CARBOROBOT tüzeléstechnikája nem érzékeny a salakokra, ez az oka annak, hogy a mezőgazdasági mellékGyártmányokből, lágyszárúakból készült fűtőanyagok a magasabb hamu és salak tartalmuk ellenére kiváló fűtőanyagnak számítanak a CARBOROBOT kazánok számára. A korróziós hatások ellen konstrukciós megoldásokkal és szigorúbb üzemeltetési előírásokkal védekezünk, valamint javasoljuk a co-firing technikát.
További információk SalakCopyright © 2018 CARBOROBOT
Contact informations     tel/faNem használható:+36-13852-862    info@carborobot.com