Szén

   
 EN    RU   

| Kezdőlap | Gyártmányok | Referenciák | Videók | Árlista | Tervezés | Cégünkről | Partnerek | Kapcsolat

Biomassza kazánok
         Melegvíz üzemmódra

 • BIO
  Automatikus, pellet, faapríték, multifuel

 • Farmer
  Automatikus, pellet, faapríték,
  tüzifa, multifuel


 • Automat
  Automatikus töltésű,
  pellet, faapríték, multifuel

Gőzkazánok     
        Biomasszával, kisnyomású         gőzre (0,5bar)


Szénkazánok
         Automatikus barnaszén         kazánok melegvíz vagy gőz         üzemmódra


Fűtőanyag töltőrendszer


Fűtőművek

Pálinkafőzde

Konténeres kazánház

Családiház fűtés


Tartozékok
Fűtőanyag fajták


Gyakoribb szénfajták 2014-ben

Az utóbbi években ismét megjelentek hazai bányákból származó szenek. Sajnos egyelőre csak az alacsonyabb fűtőértékű kisebb bányákból érkeznek a szállítmányok, így ezek használatánál erősen figyelni kell az árra, hogy megéri-e az alacsonyabb fűtőérték mellett ezeket választani. Kisebb szállítási távolságnál, a bányák közelében gazdaságosak lehetnek. Fokozottan igaz ez a nagyon alacsony fűtőértékű lignitre, amit nem éri meg néhány kilométernél meszebbről szállítani.


A szén beszerzése és tárolásaDaraszén

A barnaszenek mindegyikével használható a CARBOROBOT. A használat egyik legfontosabb feltétele, a szemcseméret, ami ideálisan 5-25mm(daraszén). Ha a szemcseméret ennél nagyobb, akkor az égési sebesség lelassul, a kazán teljesítménye jelentősen csökken. A méret növekedése a füstgáz emisszióját is rossz irányba befolyásolja, ezért a legjobb kibocsátási értékek miatt az 5-25mm méretet használjuk. A diószén 15-50mm mérete csak arra jó, hogy szükség esetén, amíg a daraszenet be tudjuk szerezni, ne maradjunk fűtés nélkül. A darabos szenek teljesítmény csökkenést, gyakori kialvást, a garatba felégést, tartály gázosodását okozzák. A fekete kőszenek általában nem használhatóak, kivéve néhány orosz import szenet,(EP3) ami szerencsés esetben a magas fűtőérték mellett mégis barnaszénként ég el, magas gáztartalmának köszönhetően. A lignitek és a feketszenek használatával a felhasználó csak a saját felelősségére próbálkozhat. Nagyobb mennyiségű szén vásárlása előtt mindenképpen végezzünk próbafűtést, mert a nem megfelelő minőségű szén fennakad, beszorul a garatba, vagy nem ég rendesen a kazánban. Az alacsony fűtőértékű szén kicsi teljesítményt nyújt és sok fogy belőle. A fekete kőszén, vagy nem megfelelően kiválasztott fiatal kőszén nem ég ki rendesen, elégetlenül hullik le a rostélyról és a magas fűtőérték ellenére szintén kicsi teljesítményt nyújt, magas fogyasztás mellett.

KOKSZ, ANTRACIT NEM HASZNÁLHATÓ !

A szenet helyi kereskedőtől, vagy távolabbi nagykereskedőtől kell megvenni. A helyi forrás kényelmesebb, kisebb mennyiséget is kiszállítanak, viszont drágább megoldás. A távolabbi nagykereskedői beszerzés olcsóbb, a minőség jobb, de a szállítási költségek magasabbak. Kisebb mennyiséget(2-4tonna) nem éri meg így vásárolni. A nagyobb távolságról történő beszerzésnél mindenképpen törekedjünk a 20-25 tonnás mennyiség megvásárlására. Szervezzünk ismerőssel közösen szállítást, így a mennyiség lehet nagyobb és a szállítási költségek megoszlanak. A barnaszenek hosszabb időn keresztül történő tárolása során illó anyagok távoznak belőle és fojmatos lassú oxidáció is zajlik. Néhány hónap alatt 10 % fűtőérték veszteség is bekövetkezhet. Ezért nem célszerű több évre előre barnaszenet vásárolni. Jobban megéri minden évben a tavaszi-nyári kisebb szénforgalmú időszakban a kereskedőknél jó áron megvenni a fűtőanyagot.
Egy köbméter gáz helyettesítésére kb. 2kg közepes fűtőértékű barnaszén kell. A daraszén ömlesztett formában kb 1tonna/m3 fajsúlyú, tehát a tároláshoz tonnánként 1m3 hely szükséges (pl átlagos 100m2 családiház éves szükséglete 5-8 tonna, vagyis 8m3 tároló kell.)
A szén tárolásakor figyelembe kell venni az öngyulladási hajlamot. A vastag rétegben, 1,5-2m felett összehalmozott szén, főleg ha megázik, hajlamos arra, hogy a belsejében zajló lassú oxidáció hője felhalmozódjon, öngyulladás léphet fel. Emiatt a szenet száraz helyen tároljuk, ne halmozzuk több méteres vastagságba. Ha megjelenik az öngyulladás füstje, szét kell lapátolni a halmot és vízzel locsolva hűteni kell a szenet.


Információk a szénről

A szén foszilis fűtőanyag, ma is nagyon fontos és elterjedt. Régi beidegződések, rossz kazánok miatt sokan még ma is a füstőléssel, kormos kéményekkel azonosítják. A korszerű kazánokban tisztán , nagyon kevés füsttel használható. A legtöményebb, energiadús szilárd fűtőanyag. Tárolásra nem érzékeny. BIO anyagokkal keverhető, ekkor használata ökológiailag sokkal kedvezőbb. Nagyobb távolságra is érdemes szállítani.Külszíni fejtés

 


Szénmaró

A szénféleségek megkülönböztetése koruk alapján:

A lignit a legfiatalabb szén, szerkezete még erősen fás. A lignitek fűtőértéke többnyire 3,5-10 MJ/kg között van a nagy nedvesség és hamutartalom miatt. Előnye, hogy nagy mennyiségben nem túl vastag takaróréteg alatt található, külfejtéssel kitermelhető. Rossz tüzeléstechnikai tulajdonsága miatt csak nagy erőművekben lehet gazdaságosan eltüzelni.
A CARBOROBOT kazánok a lignitekkel is használhatóak. A magas nedvességtartalom miatt ajánlott a BIO változaok telepítése, mert ezek alkalmasak a vizes, nehezen mozgó lignit kezelésére.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barnaszén: eocén korban, 60-75 millió évvel ezelőtt sűrű láperdőkből keletkezett (mint a mostani trópusi, szubtrópusi, mérsékeltégövi növények) A magyarországi barnaszén is ekkor keletkezett a Pannon tenger partján, de kisebb mennyiségben van krétakori barnaszén is (75-125 millió év). A két szén megkülönböztetése az égéshő alapján történik. Ez a határérték 23,87 MJ/kg. Ez az egyensúlyi nedvességtartalmú (nedvesség nélküli) és hamumentes mennyiségre vonatkozik. A tüzeléstechnikai gyakorlatban a hamutartalmat is magában foglaló mennyiségre vonatoztatott fűtőértéket veszik figyelembe a szenek minősítésénél, ami nem ad éles határt. A feketeszén és a barnaszén választóvonala: 17-20 MJ/kg körül helyezkedik el. Kemény barnaszén: ha 40 %-nál kevesebb bányanedvességet tartalmaz. (röviden: barnaszén) Lágy barnaszén: ha 40 %-nál nagyobb bányanedvességet tartalmaz. (röviden: lignit).
A barnaszenek lehetnek külső megjelenésük alapján: földes, lágy, fénytelen és fényes barnaszenek. Összetételük alapján: szárítva széteső földes, egyenetlen törési felületű darabos, kagylós törésű, majdnem fekete szurok, nagy bitumen tartalmú bitumenes barnaszenek. Mindegyikben van kolloidálisan kötött víz. A barnaszenek mindegyikével használható a CARBOROBOT.
A használat egyik legfontosabb feltétele, a szemcseméret, ami ideálisan 5-25mm ( daraszén )
.

Feketeszén: karbon korban, 300-350 millió évvel ezelőtt mocsárerdőkből (zsurlók, páfrányerdők) keletkezett. Magyarországon a Mecsekben levő feketeszén kora 150-200 millió év, tengerparti mocsarakból keletkezett. A feketeszenek fűtőértéke: 17-33 MJ/kg között van. Típusai a következők: Hosszú lángú szén: sok illó anyagot tartalmaz, rosszul kokszolható, lángkemencék ideálistüzelőanyaga. Gázszén: kisebb lánggal ég, könnyen gyullad, gyengén kokszolható. Kovácsszén: jól kokszolható. Kokszszén (zsírszén): Lágy, szilárdsága kicsi, jól összesül, nagy szilárdságú kokszot lehet belőle csinálni. Sovány kőszén: nem sülőképes.

Antracit: legidősebb szénféleség, teljesen homogén, fénye üveges, nem kokszolható.

A szenek közül a nem összesülő és nem kokszolódó, hossszúlángú fajták használhatóak a CARBOROBOT kazánokban. A használat egyik legfontosabb feltétele a szemcseméret, ami ideálisan 5-25mm(daraszén)

Brikett: A szénbányászat során keletkezett gyengébb minőségű port adalékkal(bitumen) összepréselik. A bitumenes brikett környezetvédelmileg nem előnyös. A jóminőségű szénporból adalék nélkül is készíthető brikett, ezek azonban drágábbak.
A CARBOROBOT tartályában a bitumen kiolvadhat, ezért csak próbák után lehet eldönteni, hogy megfelelő-e a brikett. A brikettek általában nagyobb méretűek
(40-60mm), mint a CARBOROBOT-hoz ideális méret, ezért csak szükség esetén használjuk. Létezik gyöngybrikett névvel kisebb méretű brikettfajta is, ami jól használható, de ez nem terjedt el, nehezen beszerezhető.


 

Szén szállításának eszközei: Tengeren: 100000-150000 tonna űrtartalmú tengerjáró hajók. Észak-Amerikából Európába, Ausztráliából Japánba. Dunán felső határ 1500 tonna/uszály. Vasúti szállítás: USA 100 db. 100 tonnás vagonok, egyszerre 10000 tonna szén.

A szén égésekor a nedvesség kémiailag aktív anyagokkal agresszív vegyületeket alkot, amelyek, - különösen a harmatpont alá hűtve – előidézik a szerkezeti anyagok korrózióját. Legtöbb bányászott szénfajtában jelentős mennyiségű kén is van (0,5-3,0 %). A kén nagyrészt kéndioxid formában a füstgázban távozik. Ha nagy a légfelesleg, kéntrioxid keletkezik, amely a nedvességgel már a kazánban kénsavat alkot. A szenek eltüzelésének szilárd maradéka a hamu. Gyakran a bányászott szénnek 25-40 % lehet ballasztanyag. A szénben levő hamu többletsúlyt és többletmunkát okoz a szén szállításánál, őrlésénél, mozgatásánál, energiát igényel a salak és a pernye eltávolításánál. A hamu kémhatását a benne levő elemek erősen befolyásolják: A jó minőségű szenekhamujában többnyire a savas alkotók dominálnak: (Si, Al), A gyengébb minőségű szeneknél több a lúgos komponens: (Ca, Mg, Na).

További információk a szénről


Másként gondolkozás

 

A fenti ábra azoknak szolgál egy kis megnyugtatásul, akik úgy érzik, a szén felhasználásával nagyon gazdaságtalan és környeztet túlterhelő dolgot művelnek. A grafikon nem mutat mást, mint az elektromos áram termelésének iszonyúan rossz hatásfokát. Az erőműben betáplált szénenergia töredéke jut el elektromosság formájában a fogyasztóhoz. Ha evvel a villannyal világítunk, melegvizet készítünk, akkor valójában a leginkább környezetszennyező módon járunk el. Sajnos a gáz és olaj alapú villanyáram termelés sem tökéletes megoldás, mert ugyan némileg jobb a hatásfokuk, de a gáz és olajszállítás infrastruktúrái alaposan hozzájárulnak a globális környezeti problémák kialakulásához, elég csak a tankhajó katasztrófákra gondolni. Az atomenergia lenne a legtisztább, ha nem lenne félelemkeltő és persze rendkívül költséges beruházás.

Jól megtervezett kazánokban a fogyasztónál történő szén és biomassza fűtés, melegvízkészítés a környeztet nem terheli túl, mivel az átalakítási és szállítási veszteségek kicsik. A biomassza kevés ként tartalmaz, ezért mindenképpen előnyösebb a szénnél. Ám a szénfajták közül sok van ami nagyon alacsony kéntartalmú, ezek felhasználása a kisfogyasztóknál nem okoz környezeti károkat.

A globális felmelegedés veszélyének okán keltett kollektív lelkiismertfurdalás sok kisfelhasználót arra késztet, hogy aggódva gondoljon jól bevált régi vagy új szénkazánjára. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az ipar, ami kiszolgálja pazarló fejlett társadalmak luxus igényeit, százszor nagyobb felelőse a széndioxid, kéndioxid, por és egyéb szennyeződéseknek, mint a lakossági felhasználók. Ráadásul az erőművek egy kicsi területen szennyezik irdatlan mennyiségű fűtőanyaguk elégetésével a környezetet. Az egyéni felhasználók berendezései és szennyezései pedig nagy területen eloszlanak.

 


Világgazdasági előretekintés: józan pesszimizmus

A világ energiafelhasználásának drámai növekedésére és az olajtermelőktől való egyre szorosabb függésre hívja fel a figyelmet a nemzetközi energia ügynökség, az IEA most közzétett tanulmánya. A "Világ energia-kilátásai, 2004" címmel megjelent tanulmány megállapítása szerint 2030-ig a lakosság és a gazdálkodók energiafelhasználása 59 százalékkal emelkedik. Komolyabb politikai fordulat nélkül ezt az igényt a jövőben is 85 százalékban szénből elégítik ki.


Copyright © 2018 CARBOROBOT
Contact informations     tel/fax:(+36) 13852-862   mobil (+36) 70-314-1888     info@carborobot.com