Fafűtés 

   
 EN    RU   

| Kezdőlap | Gyártmányok | Referenciák | Videók | Árlista | Tervezés | Cégünkről | Partnerek | Kapcsolat

Biomassza kazánok
         Melegvíz üzemmódra

 • BIO
  Automatikus, pellet, faapríték, multifuel

 • Farmer
  Automatikus, pellet, faapríték,
  tüzifa, multifuel


 • Automat
  Automatikus töltésű,
  pellet, faapríték, multifuel

Gőzkazánok     
        Biomasszával, kisnyomású         gőzre (0,5bar)


Szénkazánok
         Automatikus barnaszén         kazánok melegvíz vagy gőz         üzemmódra


Fűtőanyag töltőrendszer


Fűtőművek

Pálinkafőzde

Konténeres kazánház

Családiház fűtés


Tartozékok
Fűtőanyag fajták


Fafajták

 

A tűzifa(hasábfa) megújuló bio fűtőanyag. A tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés, granulált anyagoknál, a fa több kézi munkát igényel.
A fa általában olcsón beszerezhető, közepes távolságra megéri szállítani. Száraz helyen kell tárolni a jó fűtőérték megőrzéséhez. A frissen vágott fa nedvesség taralma kb. 50%. A legalább egy évig száraz szellős helyen tárolt fa 15-20% vizet tartalmaz, ezt légszáraznak nevezzük. (az abszolút szárazanyagra vetített víztartalom 15-20%). A nehezen mérhető nedvességtartalom miatt a fát célszerű térfogatban (m3) és nem súlyban vásárolni. A fa vásárlásakor mindenképpen fontos a fajta, nedvességtartalom, feldolgozottság és szállítási körülmények összevetése.

 

A fa égetése

A CARBOROBOT Farmer kazánok fa tűzterében a fadarabok és a biobrikett elgázosító rendszerben égnek. Az alsó égésű tűztérből a láng lefelé távozik egy égetőcsatornába. A fa égetésének egyik jellemzője, hogy a már meggyújtott fatöltet égését korlátozott tartományokban lehet csak jól szabályozni. Emiatt az égetés legjobb módja, ha az égő fát optimális beállított értékek mellett hagyjuk leégni és igyekszünk elkerülni, hogy a kazán hőfokszabályozó rendszere túl gyakran beavatkozzon. Amennyiben gyakran, naponta kívánjuk használni a fa tűzteret, akkor a puffer tároló használata mindenképpen javasolt. A begyújtott fa töltet zavartalanul tud égni optimális körülmények közt, mert a termelődött hőmennyiség felesleges része a puffer tárolóba kerül, ahonnan jól szabályozható módon később kivehető.

A fa fűtőértéke erősen függ a nedvességtartalomtól. Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke. A fában található nedvességnek az elégés alatt el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész kárba a fűtés folyamán.
     
Jól látható, hogy a nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10%-os fa.
Nedves fát eltüzelni nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is. A nagy nedvességtartalom miatt az égési hőmérséklet kisebb, növekszik a korom és káros anyag kibocsátás.
A fatüzelés hamuja, ha nem kevertük más anyaggal, a kertbe, földre kiszórható. A fahamu lúgos, kerüljük, hogy egy helyre nagy mennyiséget szórjunk.

Ne tüzeljünk vegyszerrel, gombaölőkkel kezelt fát, mert a füstgázokkal mérgező, rákkeltő anyagok jutnak a levegőbe. Általában soha ne végezzünk semmilyen munkát, fűrészelést, csiszolást, gyalulást gombaölővel kezelt fával, mert ezeknek a porai is súlyos mérgezést okozhatnak.
További információk CARBOROBOT Farmer

A fa tárolása

A fát felhasználásra aprított méretben tároljuk, mert a kisebb a darabok jobban kiszáradnak. A farakást úgy készítsük el, hogy az alsó sor alatt legyen 10cm légrés és mögötte is, ha házfal mellé rakjuk, szintén legyen 5cm a szellőzéshez. Ha lehet, mindig déli oldalra rakjuk a farakást. Esővédő tetőre szükség van és használhatunk nem földig érő szellős fóliatakarást is

A rétegek között egy kézfejnyi távolságot hagyjunk, azért hogy a szabadon mozgó levegő a távozó nedvességet magával vigye.
Pincében csak száraz fát szabad tárolni, hiszen a frissen vágott fa a pincében nem szárad meg, csak befülled.
A száradás típusától és idejétől függ, hogy a fa mennyi nedvességet tárol:
10% nedvesség tartalom: nagyon száraz fa.
15% nedvesség tartalom: levegőn jól szárított fa
20% nedvesség tartalom: száraz fa, szabadban, esőtől védve tárolva.
50% nedvesség tartalom felett: zöld fa.

A fákat a testsűrűség szerint is feloszthatjuk
Nagyon nehéz fa (som, cser, gyertyán, eper, melyeknek testsűrűsége 880-760 kg/m3),
Nehéz fa (akác, vadkörte, bükk, kőris, tölgy, szil, dió, vörösfenyő, melyeknek testsűrűsége 680-580 kg/m3),
Könnyű fa
(fűz, hárs, vadgesztenye, éger, fehér- és rezgőnyár, egyéb fenyők, testsűrűségük 560-450 kg/m3),
Nagyon könnyű fa (kanadai és feketenyár, cédrus, melyeknek testsűrűsége 450-380 kg/m3).
Testsűrűségen minden esetben a 15%-os légszáraz fa nedvességtartalmára vonatkoztatott értékét értjük.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

.

Copyright © 2018 CARBOROBOT
Contact informations     tel/fax:(+36) 13852-862   mobil (+36) 70-314-1888     info@carborobot.com