Biomassza és szénkazánok  

   
 EN    RU   

| Kezdőlap | Gyártmányok | Referenciák | Videók | Árlista | Tervezés | Cégünkről | Partnerek | Kapcsolat

Biomassza kazánok
         Melegvíz üzemmódra

 • BIO
  Automatikus, pellet, faapríték, multifuel

 • Farmer
  Automatikus, pellet, faapríték,
  tüzifa, multifuel


 • Automat
  Automatikus töltésű,
  pellet, faapríték, multifuel

Gőzkazánok     
        Biomasszával, kisnyomású         gőzre (0,5bar)


Szénkazánok
         Automatikus barnaszén         kazánok melegvíz vagy gőz         üzemmódra


Fűtőanyag töltőrendszer


Fűtőművek

Pálinkafőzde

Konténeres kazánház

Családiház fűtés


Tartozékok
Fűtőanyag fajták


Múltból a jelenbe

 

 

 

Volt egyszer egy olajválság, a hetvenes évek végén. Az olcsó olajra alapozott gazdaságunkat alaposan felforgatta, pánikszerű menekülés kezdődött a szén, majd a gáz irányába. Ekkor terjedt el egy új magyar találmány, az automatikus működésű szénkazán ami a keresztségben a CARBOROBOT nevet kapta.
Elterjedése gyors volt és általános. Családi ház, iskola, kórház, kertészet egyaránt használta örömmel, hiszen az olajnál olcsóbban fűtött, a régi füstös kazánoknál meg tisztább és kényelmesebb volt. Az ország szép csendben beépítette életébe a CARBOROBOT kazánokat, hazai szénbányáink meg kaptak még vagy tiz év haladékot. A 90-es évek elején elkezdődtek a nagy gázprogramok, eldugott települések is el lettek látva gázzal. A gázárak jók voltak és ekkor bizony sok CARBOROBOT került a vastelepre. A környezetvédelem fellélegzett, a gáz tiszta és kényelmes. Mindenki ragaszkodik hozzá, érthető.
A CARBOROBOT kazánok piacai a gázszolgáltatók által gazdaságtalannak ítélt területek maradtak. A beszűkült hazai piac miatt itt akár vége is lehetne a történetnek, ám szerencsére a kazán külföldön is megtalálta a gázszolgáltatók által kihagyott területeket. Sorban jöttek a minőségi széntüzelést igénylő országok, a csehek után Bulgária, Románia, Oroszország, Mongólia és most már a gáz-eufóriából felébredő Lengyelország is megjelent a vevők között.

Eközben politikai kérdéssé vált a gáz ára, jöttek a 2000-es évek, tőlünk nyugatra ijesztően magas a havi gázszámla összege, a gáz árának emelkedése is begyűrűzött, és a kis magyar csoda, a mesterségesen fenntartott gázár rendszer 2006-ban megroppant.

Hogyan kerülnek ide a bio-fűtőanyagok? Hát úgy, hogy a találmány születésének pillanatában már látható volt, hogy ez bizony nem csak szénnel fog működni. A 80-as évek közepén lucerna pellettel több alkalommal kipróbáltuk, csak persze a pellet a szén árának a háromszorosa volt, így a dolog technikatörténeti érdekesség maradt, egészen 2000-ig. Ekkor a CARBOROBOT-nak elkészítettük egy biomassza-szén keverékével működő változatát majd évekig teszteltük ismét a pelleteket. Látható volt, ha valaha lesz olcsó szalma, kukorica, vagy fű pellet, az a CARBOROBOT-nak megfelel. Az energiafűről szóló hírek szaporodtak, majd kipróbáltuk. Az eredmény kiváló lett, és többi pelletfajtával (búzaszalma, kukoricaszár, repce stb.) szintén teljes értékű működést kaptunk
Európában a mezőgazdasági maradékokból, szalmákból, a biodízeles repcéből és vadköles kaszálásokból készített pelletet agripellet-nek nevezik, aminek az intenzív felhasználására komoly próbálkozások és kutatások vannak folyamatban, pl. az ALTENER keretprogramban. Ehhez a kutatási programhoz illeszkedik a CARBOROBOT Kft a saját fejlesztéseivel. Mivel az elmúlt 30 évben közel 40 ezer darab CARBOROBOT került eladásra, nagy a jelentősége, hogy sikerül-e olcsó agripellettel felhigitani, vagy teljesen kiváltani a szenet, evvel ugrásszerűen megnövelve a hazai biomassza felhasználást. Mellesleg azért arról biztosíthatok minden CARBOROBOT vevőt, hogy egyedüli kazánként közel s távol, ha baj van a "bioval", a CARBOROBOT szénnel kifogástalanul működik tovább.
A biomassza alapú anyagok, agripelletek felhasználásával kapcsolatban személyes véleményem az, hogy pillanatnyilag az országok többsége egymást bíztatja a biomasszával kapcsolatban, de azonnal a szénhez nyúlnak, ha komoly igény támad stabil árú olcsóbb energiára. Emiatt Kelet és Közép Európában a biomassza alapú rendszerek elterjedése elsősorban a biomassza szénhez viszonyított árától függ. Ráadásul a gázár megjósolható növekedése egyre inkább a szén-bioamassza párost teszi versenytársakká. A helyzetet persze bonyolítják a környezetvédelmi megfontolások. Nagyon egyszerűen lehet megfogalmazni a kérdést Magyarországon, Kelet és Közép Európában. Sikerül-e a gáznál de főleg a szénnél olcsóbb, vagy legalábbis azonos áron agripelletet értékesíteni? A szükséges CARBOROBOT sokfelé rendelkezésre áll, illetve elérhetők az új CARBOROBOT kazánok is. Nagyon rövid idő alatt valódi piacot kaphat a biomassza termelésben érdekelt mezőgazdaság.
Nyugat-Európában, Skandináviában más a helyzet. Itt a szén lakossági felhasználása már sok éve nagyon lecsökkent. A fapellet felhasználás a magas gáz és olaj árak miatt viszont dinamikusan nőtt, annyira, hogy mára már Szibériából is importálnak a fapelletet, mert a kivágható faállomány záros határidőn belül elfogy és azért elég furcsa dolog lenne egy síparadicsom Tirolban gyorsan növő akáccal és nyárfával beültetve. Ezek az országok sietve keresik a fapellet olcsóbb alternatíváját és a magyar agripelletet szívesen megvásárolnák, ha… Ha a fapellet égető méregdrága kazánok nem dugulnának el órák alatt az agripellet 4-10% salakjától. A fapellet salakja csak 0,5-1,5%. Az agripellet felhasználásához más kazánok kellenek. A salakos, alacsonyabb fűtőértékű agripellet viszont ideális üzemanyag a CARBOROBOT számára. A következtetéseket ebből mindenki levonhatja… Olcsó agripelletet kell gyártani, ezt a képességet megéri kutatni, kifejleszteni hiszen sok mezőgazdasági termelő számára talán ez az egyetlen lehetőség a talponmaradásra.
A CARBOROBOT kazánok szürke eminenciásként 30 éve szolgálnak bennünket és alkalmasak arra, hogy Európa szerte gyorsan elterjedjenek - hazai gyártású agripellettel a tartályukban.

ifj. Bíró Ernő feltaláló, igazgató CARBOROBOT Co.

 
1983

 

A CARBOROBOT rendszert Bíró Ernő és ifj. Bíró Ernő taláták fel és fejlesztették gyártmánnyá 1981-ben. Az alapszabadalmat a világ 18 országában adták meg a találmányra.

A CARBOROBOT védjegy már 30 éve védett, jelenleg a világ 20 országában ismerik a CARBOROBOT nevet.

A kép 1983-ban készült, amikor az első komoly díjat kapta a találmány.

A Budapesti Nemzetközi Vásár Nagydíjával tüntették ki, a Rubik kokckával együtt.


Kiállítások képei


BNV nagydíj 1983


Állandó kiállítás a BNV 24 pavilonjában 1983-1988-igBNV 1987BNV 1988Brno 1995 Vásári díj Csehország


Lincoln 2010 Anglia Mezőgazdasági kiállításREECO kiállítás 2008Országos Nagybani Virágpiac 2008Magyar Biomassza Társaság konferenciája 2008 Sopron2010 új fejlesztések


Copyright © 2018 CARBOROBOT
Contact informations     tel/fax:(+36) 13852-862   mobil (+36) 70-314-1888     info@carborobot.com