Kémények

   
 EN    RU   

| Kezdőlap | Gyártmányok | Referenciák | Videók | Árlista | Tervezés | Cégünkről | Partnerek | Kapcsolat

Biomassza kazánok
         Melegvíz üzemmódra

 • BIO
  Automatikus, pellet, faapríték, multifuel

 • Farmer
  Automatikus, pellet, faapríték,
  tüzifa, multifuel


 • Automat
  Automatikus töltésű,
  pellet, faapríték, multifuel

Gőzkazánok     
        Biomasszával, kisnyomású         gőzre (0,5bar)


Szénkazánok
         Automatikus barnaszén         kazánok melegvíz vagy gőz         üzemmódra


Fűtőanyag töltőrendszer


Fűtőművek

Pálinkafőzde

Konténeres kazánház

Családiház fűtés


Tartozékok
Fűtőanyag fajták


Kémények
A kéményre vonatkozó szabványokat ismerő szakember segítségével kell a szükséges elhelyezést és magasságot meghatározni. Ez függ a kazán típusától és a kémény közelében levő épületek magasságától.
A CARBOROBOT kazánok kéményhuzat igénye a kazán füstcsonkján mérve, álló ventillátornál 10-15Pa, kb. 15 perc állás után mérve (1-1,5mm vízoszlop, vagy 0,1-0,15mbar). Ezt durván 8-10m aktív kéményhosszal lehet elérni. Az aktív, vagy hatásos kéményhossz a füstbevezető csatlakozástól a kémény felső végpontjáig mért hossz. Ennél rövidebb kéménybe soha ne kössünk CARBOROBOT kazánt. A Gyártó által javasoltnál kisebb kémény átmérőket ne használjunk. A rosszul méretezett kémény jele az hogy a fűtés után leálló kazánból a füst a helyiségbe visszaáramlik. Ebben az esetben kémény magasságot kell növelni(min. 2méter), vagy nagyobb átmérőjű kéményt kell telepíteni.
Helyes keresztmetszet és magasság esetén a ventilátor nem okoz túlnyomást a kéményben, ezért nem szükséges különleges kéményt használni. A kémény méretezésekor nem szabad azonban a másik véglet felé sem elmenni, vagyis ne építsünk lényegesen nagyobb keresztmetszetű és hosszabb kéményt az előírtnál, mert a túl nagy kéményhuzat zavarja a kazán szabályozhatóságát, leálláskor nehezen csökken a teljesítmény. (Persze a szabványban előírt módon meghatározott kéménymagasságot be kell tartanunk.) Ha mégis magas kéményt kell használni, akkor lehetőség van a túl nagy huzat elleni védekezésre a motoros kéményhuzat szabályozóval.

A CARBOROBOT kazánok ventilátora nagymértékben függetleníti a kéményhuzattól a berendezést. A ventilátor képes rosszabb kémény esetén is a kellő levegőmennyiség szállítására. A kémény előírt keresztmetszete elsősorban a ventilátor nagyobb huzatának elvezetése miatt szükséges

A kémények lehetnek téglából, kerámiából, samottból és fémből. A tégla kémények kibélelése már kötelező. A műanyag és aluminium béléscsövezést nem javasoljuk annak alacsonyabb hőállósága miatt.

A ventilátor szívócsonkját és a kazán füstcsőcsonkját kössük össze a megfelelő hosszúságúra vágott saválló spirálcsővel, vagy hegesztett lemezcsővel.
Az összekötő cső több méter is lehet, de ne legyen 2-3m-nél hoszabb a füstcső és kerüljük a megtöréseket, könyököket.
A ventilátort nem javasoljuk kültéren elhelyezni, mivel a hidegben a füstgáz víztartalma korrodálja. Saválló spirálcső alkalmazható beltérben a kazán és a ventilátor közt,(mivel a kazán erősen szívott állapotban üzemel) de nem alkalmazható a ventilátor után, a kéménybe kötéshez, mert itt túlnyomás lehet, és a spirálcsövön pici hézagok vannak. Ide lemezből hegesztett, korcolt vas, vagy saválló csövet használjunk. A kültérben elhelyezett bekötő füstcsövet hőszigeteljük. Mindenhol ügyeljünk a pontos, hézagmentes illeszkedésre, használjunk hőálló szilikon tömítőt, aluminum szigetelő szalagot.

Egy kéményre csak egy CARBOROBOT köthető. Tekintettel arra, hogy a ventilátor a kémény természetes huzatviszonyait jelentősen megváltoztatja, így a kéménybe más típusú tüzelőberendezés nem köthető!
A kazánházat, vagy a helyiséget ahol a kazán található nem bezárható szellőzőnyílással kell ellátni a friss levegő ellátására. A javasolt minimális keresztmetszet a kéménykeresztmetszet min. 3-szorosa.


Gyártó által javasolt tégla és saválló cső kémény keresztmetszetek

30-40kW típusokhoz
7-8m aktív kéményhossz

14x14cm tégla bélelve, vagy
130mm belső átmérőjű szerelt kémény, saválló csővel

60kW típusokhoz
7-8m aktív kéményhossz.

14x20cm
tégla bélelve, vagy
180mm belső átmérőjű szerelt kémény, saválló csővel

80kW típusokhoz
8-10m aktív kéményhossz

20x20cm tégla bélelve, vagy
180mm belső átmérőjű szerelt kémény, saválló csővel


100-140kW típusokhoz
8-10m aktív kéményhossz

20x27cm tégla bélelve, vagy
200mm belső átmérőjű szerelt
kémény, saválló csővel

180-300kW típusokhoz
8-10m aktív kéményhossz

27x27cm tégla bélelve, vagy
250-300mm belső átmérőjű szerelt
kémény, saválló csővel

CARBOROBOT kazánok tüzeléstechnikai adataiSzerelt kémény

Építészeti nevük "szerelt kémény"

A belső cső anyaga saválló acél.
A burkoló cső anyaga alumínium. A belső cső rendelhető 120- 350mm átmérővel.
Szigetelés 30 vagy 50mm kőzetgyapot, létezik normál hőállóságú 450°C-ig és emelt hőállóságú 1200°C-ig. A CARBOROBOT kazánokhoz elég a normál szigetelés.
Rendelhető kéményhossz 15m, ami 3-4m-es darabokból állítható össze.
ÉMI engedéllyel rendelkeznek áruk kedvező. A kémény felszerelése nem okoz különös nehézséget. Egyedi megrendelésre méretre készül és a kazánnal együtt szállítható.

Vegyes tüzelésű kémények alapanyagaként kizárólag a saválló és hőálló acél felel meg, anyagminősége KO-36, WNr. 1.4305 (X10CrNi18-9), AISI 303, EU-X 10 CrNiS18 9 ausztenites acél, anyagvastagság: 0.8 mm. A rozsdamentes acélok más fajtái a füstgáz savas hatásának nem állnak ellen, a füstgáz tökreteszi a csövet.

A szerelt kémény telepítésének fontosabb elemei:

1. Ventilátor. Mindenképpen épületen belül telepítsük, mert a motor beázik és hideg ventilátor ház gyorsan korrodálódik. A ventilátor a kazán alaptartozéka
2. Átmeneti idom (diffuzor) a kerek cső csatalakoztatásához. Külön kell megvenni.
3. Ventilátor tartó láb, a könnyű irányba állításhoz és zajcsökkentéshez. Külön kell megvenni.
4. A kémény tisztítócsövének zárófedele
5. Tisztítócső (kb. 1m hosszú, itt a pernye gyűlik össze, kéthavonta tisztítsuk)
6. Bekötőidom, ide csatlakozik a ventilátor csöve. Lehet 45, vagy 90 fokos irányú
7. Kéménycső, 3-4m darabokból összecsúsztatva. Szigetelése hőálló kerámiagyapotból van. A belső cső saválló, a külső burkolat alumínium.
8. Kémény rögzítő bilincsek
9. A kémény végén elhelyezet speciális idom, a széllökések hatását és a visszaáramlást csökkenti


A szerelt kémény részei


Kéménycső
Hossz 4m - átmérő 250mm


Bekötőidom
lehet 90°és 45° -os


Bekötoidom 45° tisztítócsővel.
A tisztítócsőben gyűlik össze a por, hossza kb. 1m, alulról tisztítható


Tisztítócső fedele


Széllökés csillapító végelem


Végelem - 250mm


Kémény tartozékok


Felxibilis duplafalú saválló füstcső


Ventilátor diffúzorral (átmeneti idom)


Diffúzorok és merev csövek saválló anygból


Ventilátor lábak és konzolok , beépítéshez


Zajcsökknető ventilátor láb (ennek a használatát javasoljuk mindenhol)


Fali konzol, gumi csillapítókkalKéményhuzat szabályozó

1 Kazán

2 Füstcsonk

3 Csappantyú

4 Ventilátor

 

A csappantyú külön rendelhető tartozék. A feladata az, hogy kikapcsolt ventilátor esetén bezáródjon és csökkentse a kémény huzatát. Az erős kéményhuzat bizonyos fűtőanyagok továbbégését okozza (pl.fapellet) és lassítja a kazán lehűlését, sőt túlfűtést is okozhat. A kikapcsolódó kazán a csappantyút is bezárja, amitől erősen lecsökken a kazánra ható kéményhuzat és gyorsan csökken az égés a tűztérben. további előnye, hogy az álló kazánon sokkal kevesebb levegő áramlik keresztül, és így kevésbé hűl a kazán.

A nyitás és a zárás szöge az 1. nyitás és a 2. zárás ütköző csavarok állításával változtatható, a zárás szögét a képen a 3. számú jelölések mutatják.
Figyelem! A csappantyú zárt állapotban jelentősen csökkenti a huzatot, emiatt előfordulhat, hogy a leálló kazán nyílásaiból füst jön ki, illetve kátrányos kicsapódás jelenik meg a kazán nyílásain, kéménycsövön. Ekkor a csappantyú zárt állapotát rögzítő 2. csavarral állítsuk a csappantyút kevésbé zárt helyzetbe, hogy a maradék huzat nagyobb legyen, és el tudja szívni a füstöt a kazánból.
A téli hidegebb időben a kémény huzata nagyobb, de meleg időben a huzat lecsökken és szükségessé válhat a csappantyú ismételt beállítása. Ez a beállítás az Üzembentartó feladata. A 6. jelű ütközőket mindig állítsuk a megjelölt végpozícióba, hogy ne zavarják az 1. és 2. csavarokkal történő beállítást. Az 5. Irányváltó gombbal lehet beállítani, hogy a ventilátor bekapcsolásakor nyisson, vagy zárjon(természetesen nyitnia kell) A Mechanikus szétkapcsoló 4. gombját benyomva a fogaskerekeket szét tudjuk kapcsolni és így szabadon állítható a csappantyú. Ha elengedjük, akkor a motor automatikusan újra végállásba fordítja a csappantyút.

A csappantyút a kazán füstcsonkjára kell szerelni. Minden esetben a motornak alul, vagy oldalra kell állnia. Soha ne szereljük fel úgy, hogy a motor felül van, mert a füstcsőről felszálló forró levegő megolvasztja a motort. A ventilátor bekapcsolásakor a csappantyút a mozgató motor lassan kinyitja(kb. 30 sec.) A meghajtó motor 230V-al működik.

Elektromos bekötése: - Fehér vezeték: 230V a ventilátorral egy időben ki/be kapcsol - Barna vezeték: Folyamatos 230V - Kék vezeték: Nulla, folyamatos

110-130-150-180-200-250 mm átmérőben gyártjuk. A meglévő füstgáz összekötő csőbe beilleszthető. 230V-ról üzemel, a kazán vezérléséhez kapcsolva.
Hőterhelhetősége max. 350 C.

Copyright © 2018 CARBOROBOT
Contact informations     tel/fax:(+36) 13852-862   mobil (+36) 70-314-1888     info@carborobot.com