"Farmer" pellet és fatüzelésű kombinált kazán

   
 EN    RU   

| Kezdőlap | Gyártmányok | Referenciák | Videók | Árlista | Tervezés | Cégünkről | Partnerek | Kapcsolat

Biomassza kazánok
         Melegvíz üzemmódra

 • BIO
  Automatikus, pellet, faapríték, multifuel

 • Farmer
  Automatikus, pellet, faapríték,
  tüzifa, multifuel


 • Automat
  Automatikus töltésű,
  pellet, faapríték, multifuel

Gőzkazánok     
        Biomasszával, kisnyomású         gőzre (0,5bar)


Szénkazánok
         Automatikus barnaszén         kazánok melegvíz vagy gőz         üzemmódra


Fűtőanyag töltőrendszer


Fűtőművek

Pálinkafőzde

Konténeres kazánház

Családiház fűtés


Tartozékok
Fűtőanyag fajták

Tervezési segédletek

Árlista


Cég infó


CARBOROBOT 40, 60 Farmer

A CARBOROBOT Farmer automatikus kazán jellemzője a kazánon elhelyezett nagyméretű kézzel tölthető fűtőanyag tartály és a külön használható faelgázosító tűztér. A tartályába rakott fűtőanyaggal a kazán képes több napig autonóm módon működni, időszakos felügyelet mellett. A fa tűzter használatakor 2-3 óránkét kell fával feltölteni. A salakot kézzel kell eltávolítani, a fűtőanyag feltöltéssel egyidőben. Amíg fűtőanyag van a tartályban a kazán nem igényel kezelést és felügyeletet, érzékelők vezérlik. A Farmer kazánok fűtőanyag szerint biomassza kazán és szénkazán kivitelben készülnek, melegviz üzemmódra (3bar 95°C),

Fűtőanyag
Típus
Altípus
Farmer BIO
Melegvíz 95°C
Farmer szén
Melegvíz 95°C
Teljesítmény
40kW
60kW


A CARBOROBOT Farmer kazán egy összetett berendezés, az egyik legsokoldalúbb a kazánpiacon, 40kW és 60kW méretben készül. Hosszú élettartamra, korróziót lassító megoldásokkal lett megtervezve. A Farmer ideális vidéki kazán, multifuel működésű, képes a biomasszából készült nagy salaklaktartalmú agropellet, faapríték, tüzifa, bibrikett, illetve barnaszén fajták eltüzelésére. A kazán hatásfoka 75-85% között van, a fűtőanyag minőségétől függően. Az automatikus bio és szénműködés mellett lehetőség van fahasábok, és házkörüli növényi hulladékok eltüzelésére is, és használati melegvizet is előállíthatunk vele.

A tartályt agripellettel, biokeverékekkel, szénnel megtöltve 2-4 napig felügyelet nélkül automatikusan működik. A kazán ismételt begyújtás nélkül újraindul, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szezononként egyszer kell begyújtani.

A szenes változat alapvetően szénnel és fával üzemel.
A fa tűztér az automatikus működésű részől függetlenül használható, könnyen tölthető, ajtaja nagy, 40cm hosszú hasábok belerakhatók. A kazán automatikus üzemmódról egy mozdulattal átkapcsolható fa üzemmódba.

A kazánok tartozéka a füstgázventilátor és az automatikus vezérlés. A BIO típusokhoz rendelhető érintő kijelzős kezelő és SMS küldő funkcióval is felszerelhetőek. A tartályban levő fűtőanyag mennyiséget érzékelő figyeli és alacsony szint esetén 50m-es hatósugarú rádióadóval jelzést ad. A különböző tulajdonságú fűtőanyagokhoz, keverékekhez a BIO típusknál tartályba bolygató egység van beépítve (alaptartozék).
A szenes típusok nem tartalmaznak bolygatót, számítógépes vezérlést és szintjelzőt.

A telepítést és beüzemelést tapasztalt szakember végezze, a szabványok betartásával. Telepíthetők nyitott és zárt fűtési rendszerbe is, a biztonsági szelep max.3bar nyomású lehet.

A kazán vezérlése kétpontos szabályozású, vagy fűt, vagy várakozik(nem fűt). Ezt víz, vagy szoba termosztáttal lehet elérni. A beállított hőfoknál a ventillátor leáll, és a hőtermelés meredeken csökken. Mivel a sok órányi várakozás közben sem alszik ki, csak nagymértékben lecsökken az égése,(3-5% névleges teljesítmény) ezért nem kell újragyújtani, ilyen egység nincs benne és ha újra bekapcsol 1-2 percen belül felfut az égés teljesítménye. Használatához egyszerű szabványos kémény is elég. Kerüljük a túlméretezett kéményt, az állóhelyzeti túlfűtés elkerülésére. Ha mégis jelentkezik a túl nagy huzat okozta túlfűtés, lehetőség van egy kéményhuzat szabályozó utólagos beépítésére, ami a ventilátor kikapcsolásakor leszűkíti a füstcsövet és nem engedi a túl nagy huzatot érvényesülni a kazánban. A fűtési programokat, vagy egyéb vezérlési igényt külön egységgel lehet megvalósítani.

Az óránkénti pellet és szénfogyasztás értéke szünetmentes működésre vonatkozik. Ha nem kell a meleg és áll, akkor nem fogyaszt fűtőanyagot. Emiatt a szezonban elhasznált fűtőanyag mennyisége a fűtött óráktól függ. Ezt nehéz pontosan előre jelezni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egy köbméter földgáz kb. 2kg pelletnek, vagy szénnek felel meg, amiből már számolni lehet a várható fogyasztást. A mi éghajlatunkon nagyjából 1000 óra fűtési idővel lehet számolni egy szezonra, átlagos épület esetén. Egy 500 légköbméteres ház fűtésére 6-8tonna szén, vagy 10 tonna agripellet biztosan elég egy szezonban.

A kazán mindenféle csőfajtával, szivattyúval és hőleadóval használható, de a műanyag csöves rendszereket nem lehet közvetlenül a kazánhoz kapcsolni, csak pufferen vagy hőcserélőn keresztül, hőfokvédelemmel. A kazán védelme miatt a visszatérő víz hőfokát magasan kell tartani(60°C), keverőszelepre szükség van.

Ez a típus teljesítményénél fogva nem tartozik a 53/2017. (X. 18.) FM rendelet szerinti engedélyeztetési eljárás alá, nem szükséges a környezetvédelmi ellenőrző mérések elvégzése.

További információk Családiház fűtésCARBOROBOT Farmer fő részei

 
1. Kazántest
2. Salaktér
3. Ventilátor
4. Előremenő fűtővíz
5. Visszatérő fűtővíz
6. Kémlelő-tisztítónyílás
7. Vezérlések (rostély és bolygató)
8. Bolygató hajtómű
9. Begyújtó nyílás
10. Forgórostély
11. Fűtőanyagtartály
12. Füstelvezető szabályozóval
13. Pernyetisztító-nyílások
14. Salakajtó
15. Vízleeresztő csavar
16. Húzókar és hajtómű
17. Fűtőanyagtartály ajtó
18. Hőcserélő ajtó
19. Szekunder levegő gumicső
20. Forgórostély primer levegő nyílása
21. Fa tűztér hamuzó karja
22. Rostélybeállító csapágyházak
23. Fa tűztér ajtója
24. Fabegyújtó nyílás
25. Belső ajtó
26. Fa tűztér primer levegő nyílása
27. Füstelszívó burkolat
28. Füstelszívó nyílásának nyitókarja
29. Tartály feszítőcsavar
30. Tartály leszorító csavarok
31. Garatbetét
32. Füstgázperdítő betétek
33. Takarólemez
34. Füstgázhőmérő
 


A fa tűztér

 
A CARBOROBOT Farmer kazánok különlegessége az elgázosító rendszerű fa tűztér, amiben tüzifa, biobrikett és mindenféle darabos hulledék elégethető.. A tűztérben levő fa égése alul történik, a gázok és a láng egy külön térbe lefelé hagyja el a tűzteret, ezért nem egyszerre ég az egész fa töltet, hanem csak az alsó része izzik, a többi fokozatosan gázosodik, mielőtt meggyulladna. A Farmer impulzus üzemmódban égeti a fát. Ez azt jelenti, hogy a berakott fát nagy teljesítménnyel, az optimális égési viszonyok közt egy menetben és gyorsan égeti el. A kapott hő gyorsan felfűti a kazánt és a fűtési rendszert,. A fa leégése után át lehet kapcsolni automata szén-pellet üzemmódra. Ha gyakran és nagyobb mennyiségű fával akarunk fűteni, akkor puffer tartályt kell a kazánhoz kapcsolni, ami lehetővé teszi, hogy többször feltöltsük a fa tűzteret egy fűtési periódusban, és a keletkezett nagymennyiségű hőt a puffertárolóba vezessük. Az impulzus üzemmód lehetővé teszi, hogy gyorsan túlessünk a puffertároló felfűtésén, egyben azt is biztosítja, hogy a nedvesebb fa is lehetőleg füstmentesen égjen.
További információk Tüzifa

Tanácsok a Farmer használatához

A fa tűztérbe kézzel kell begyújtani, vagy az automatikus pellet-szén működés hőjével, lángjával egy kisebb elő tüzet kell gyújtani, majd az automatikus működés kikapcsolása után erre a tűzre kell a további fát, hulladékot rárakni.
A Farmer automatikus módon pellettel, faaprítékkal, keverékekkel és szénnel megy. A kéményben 180-250 C fok a füstgáz hőmérséklete, ami 80% feletti hatásfokot is megenged. A fahasáb betöltése az elgázosító tűztérbe nem automatizálható, ezért azt 2-3 óránként tölteni kell, ha folyamatos teljesítményt várunk.

Puffertartály akkor javasolt, ha a terhelés kicsi(a fűtendő ház kicsi) vagy rendszeresen sokat használják a fát fűtésre. Ha alkalmanként használják a fa tűzteret, akkor nem szükséges puffer tartály, de az intenzív keringtetés, jó szivattyú ajánlott. A fűtési programokat, vagy egyéb vezérlési igényt külön egységgel lehet megvalósítani.

Többféle módon lehet használati melegvíz(HMV) termelésre használni. Egyik bevált mód a hőtároló tartály (puffertartály) felfűtése. A másik módszer a kazánban levő víz átfolyó rendszerű hőcserélőbe vezetése. Ekkor nem kell hőtároló tartály, mivel a kazán maga is jelentős hőt tárol, közel 700kg súlyával és a benne levő vízzel egy zuhanyfej kb. 25 percig használható folyamatosan, mire 70 fokról 40 fokra hűl a kazántest. Ilyen hőcserélő tartozékként megvásárolható.

Legolcsóbb a fűtési mód --- CARBOROBOT Farmer + tüzifa
Kissé drágább --- CARBOROBOT + szén
Legdrágább --- CARBOROBOT +pellet, ez a gázfűtés áránál kb 40%-al olcsóbb.
Legkényelmesebb fűtési mód --- CARBOROBOT + jó minőségű szén.
Ésszerű és olcsóbb megoldás bio-érzékeny lelkűeknek
---- CARBOROBOT Farmer pellettel(vagy szénnel) + tűzifa délutánonként :-))
Bigott környezetvédőknek és lustáknak költségtől függetlenül
---- CARBOROBOT + pellet.

Röviden, családiház fűtése esetén a CARBOROBOT kazánt szénnel használva kb. 50%-al olcsóbb a gáznál(és elmaradnak a hálózatfejlesztési költségek).
Ha pellettel használjuk a kazánt, akkor kb. a gáz árának 60% a költség .(ha a 2012-es 140ft/m3 körüli gázárat nézem)

Az agripellet (energiafű, szalma, kukorica) már van elérhető mennyiségben.
Ha a pelletek elterjednek, akkor elkezdheti szén helyett használni, a CARBOROBOT kazánt nem kell kicserélni, vagy átalakítani.
A tűzifa és a házkörüli maradékok olcsók. A papír és természetes anyagokból készült egyéb csomagolóanyagok nem okoznak jelentős szennyeződést égetéskor.


Farmerrel kombinált napkollektoros rendszer


CARBOROBOT 40-60 BIO Farmer technikai adatai
 
CARBOROBOT BIO Farmer
unit
40
60
Névleges teljesítménytartomány
kW/h
5-40
5-60
Max. szénfogyasztás fűtéskor (18MJ/kg)
kg/h
10
15
Max. fapellet fogyasztás fűtéskor (16MJ/kg)
kg/h
11
17
Max. agri pellet fogyasztás fűtéskor (14MJ/kg)
kg/h
13
19
Max. faapríték fogyasztás fűtéskor (13MJ/kg)
liter/h
50
75
Max. faapríték fogyasztás fűtéskor (16MJ/kg)
liter/h
42
63
Autonom működés hossza szénnel (50%-100%)
h
89-44
60-30
Autonom működés hossza pelettel (50%-100%)
h
47-23
31-16
Autonom működés hossza aprítékkal (50%-100%)
h
14-7
10-5
A fa tűztér befogadóképessége kb.
kg
28
28
Max. fafogyasztás fűtéskor
kg/h
13
18
Fűtőfelület
m2
3
5
Hatásfok tüzelőanyag függvényében
%
78-85
78-85
A fűtőanyagtartály befogadóképessége szén kb. ferde/lapos
liter
470
470
A fűtőanyagtartály befogadóképessége BIO kb.
liter
470
470
Előírt visszatérő vízhőmérséklet
°C
70
70
Maximális vízhőfok
°C
95
95
Fűtés közben CO max (barna szénre)
mg/m3
3000
2500
Fűtés közben CHx max (barna szénre)
mg/m3
100
80
Fűtés közben por max (fapelletre)
mg/m3
60
60
Maximális üzemi víznyomás
bar
3
3
Távozó füstgáz hőmérséklete
°C
190
200
Fűthető max. légköbméter
m3
800
1200
Fűtővíz bekötési csonkok
coll"
6/4"
6/4"
Füstcsőcsonk átmérője szén/BIO
mm
130
130
Saválló szigetelt kémény min. átmérője
mm
130
180
Tégla kémény min. mérete
cm
14x14
14x20
Üres tömeg kb.
kg
900
920
Elektromos teljesítményszükséglet max. BIO
W/V
485/230
485/230
Ventilátor zaja
dB
55
58
A kazán víztérfogata
liter
140
175
"A" magasság BIO
mm
2010
2010
"A" magasság nyitott ajtóval BIO
mm
2250
2250
"B" szélesség
mm
870
870
"C" hosszúság
mm
1950
2040

Copyright © 2018 CARBOROBOT
Contact informations     tel/fax:(+36) 13852-862   mobil (+36) 70-314-1888     info@carborobot.com