A faapríték   

   
 EN    RU   

| Kezdőlap | Gyártmányok | Referenciák | Videók | Árlista | Tervezés | Cégünkről | Partnerek | Kapcsolat

Biomassza kazánok
         Melegvíz üzemmódra

 • BIO
  Automatikus, pellet, faapríték, multifuel

 • Farmer
  Automatikus, pellet, faapríték,
  tüzifa, multifuel


 • Automat
  Automatikus töltésű,
  pellet, faapríték, multifuel

Gőzkazánok     
        Biomasszával, kisnyomású         gőzre (0,5bar)


Szénkazánok
         Automatikus barnaszén         kazánok melegvíz vagy gőz         üzemmódra


Fűtőanyag töltőrendszer


A faapríték

A CARBOROBOT biomassza kazánok az EN14961 szilárd biomassza fűtőanyag szabványban szereplő anyagokkal használhatóak. Ebben van rögzítve a faapríték minősége is:
A CARBOROBOT BIO kazánokban a P16A, P16B, P31,5 és P45A minőségű faapríték használható

 

Az új Európai szabvány külön kategóriaként nevezi meg a faaprítékot és a fadarálékot (hog fuel).

 

 

Széles körben használnak olyan gépeket, amelyek a fát kisebb nagyobb darabokra zúzzák, őrlik. Ezek a gépek nem faaprítékot állítanak elő, hanem fadarálékot. A fadarálékot nehéz kezelni, mozgatni, mert durva, szálkás a felülete, egyenetlen a hossza. A fadarálék, (széttépett fa) tompa kalapácsokkal működő kalapácsos darálóval készül és laza keverékét adja a kéreg daraboknak és farostoknak.

 

Az aprítási technika növény fajtánként más lehet, ezért egy bizonyos növény egyáltalán nem biztos, hogy jól aprítható mindenféle géppel. A vékonyszárú energiaültetvények(pl. fűz) esetén előfordul, hogy a gép a kérget és a vékony hosszú ágakat csíkokká hasítja és nem képes 2-4 cm-es darabokra vágni. Gyakori probléma, hogy bementi anyagként a gyűmölcsösök levágott gallyait, útszéli cserjéket, vagy szőlővenyigét akarnak apríték készítésre használni. Ezekből az anyagokból sajnos apríték nem készíthető. A gép és a gépkezelés minden gyengesége előjön és általában túlméretes darabokból álló, kis halmazsűrűségű faleveles, kéregmaradványos massza képződik, amit nagyon nehéz a kazánokban felhasználni, általában csak kézzel történő mozgatással, piszkálással lehet a tűztérbe juttatni. Mindenképpen törekedni kell, hogy vastagabb, legalább 2,5-3cm átmérőjű ágak legyenek többségben, illetve a gallyakból készült masszát csak rostálás után próbáljuk hozzákeverni a szabványos aprítékhoz, vagy pellethez. Ilyen anyagokkal, a kazán önálló automatikus működése nem biztostható, Gyártó minden ilyen eredetű reklamációt, garanciális igényt elhárit.

 

A fentieknek igen nagy jelentősége van a faaprítékot vásárlók szempontjából, mivel sokszor darálékot kínálnak aprítékként, ami komoly különbséget jelent minőségben, használhatóságban és fűtőértékben. Ezért, kérjük ismerkedjenek meg a két anyag eltérő tulajdonságaival.

 

A fa nedvességtartalma alapvetően meghatároza a faapríték fűtés gazdaságosságátItt látható szemléletesen, milyen frakciókból állnak az ajánlott aprítékok.


A P16 minőségű apríték összetétele

 A P45A minőség megfelelő, a P45B viszont már nem javasolt, a túl hosszú darabok miatt.

 


Az aprítékgyártás eszközei

Tárcsás, késes aprító

A tárcsás aprítóban több kés van a forgó tárcsába építve. A kések forgás közben a fát elvágják. A forgó tárcsa az aprítékot csövön keresztül kifújja. Az apríték minősége viszonylag jó megfelelő kés élességnél, ezért fontos a gép ápolása és beállítása. Mivel sok fajtája létezik, fontos, hogy az adott anyagnak megfelelő gépet válasszunk.

 

 

Dobos aprítók

A dobos aprítóban egy hengeres dob forog, amibe kések vannak beágyazva. Az apríték mérete változtatható. A dobos aprító nem egyforma aprítékot készít, mivel a kés a forgása során változó szögben vágja a fát, ezért az apríték hossza is változik, attól fűggően, hogy a dobon levő kés a faág felső, vagy alsó részét vágja. A felső apríték rövid és tömör, az alsó apríték hosszú, forgács szerű.


Az aprítógép gyártók áttekintése
http://www.kwf-online.de/deutsch/information/markt/gbt14.htm
http://www.kwf-online.de/deutsch/information/markt/gbt15.htm

A faapríték és a fadarálék különbsége

Faapríték
Wood chips

Késes aprító technológia
(produced with sharp tools such as knives)
Vágott oldalú, jó minőségű apríték, késes aprítóval vágva. Ez az anyag alkalmas a kis és közepes, nem ipari kazánokban való felhasználásra. 

 

Fadarálék
Hog fuel

Kalapácsos daráló, tépő technológia
(shredder and hammermill technology)
Összetört, tépett fa, változó méretben és formában, feldolgozás nélküli fadarálék, kéreg és rost keveréke. Ipari, erőművi kazánokba való.


 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 CARBOROBOT
Contact informations     tel/fax:(+36) 13852-862   mobil (+36) 70-314-1888     info@carborobot.com