SZÓLJON

Egyetlen szezon alatt bõ egymilliót spóroltak a fûtésen
2010. április 15. 18:03 Németh Gergõ

MEGTAKARÍTÁS | A fûtési szezon lezárultával már tisztán látszódik a számokból, hogy Örményesen a pelletkazán telepítése jó húzás volt. Az adatokat böngészve látszik, hogy tavalyhoz képest 1,2 millió forintot spóroltak a gázszámlán.


Ezt a tényt nem más igazolja, mint a Kripta Bálint fûtõ által pontosan vezetett költségkimutatás. Ennek tanúsága szerint az iskolában 165 fûtési napot regisztráltak. Itt közel 21 tonna — egy zsák 40 kilós kiszerelésben kapható 1500 forintért — pellet fogyott, ennek költsége 781 500 forint volt. A 2009. december 15. és a 2010. január 9. közötti 24 napban gázzal kellett fûteniük a pelletkazánban keletkezõ nem várt lerakódás miatt. Ebbõl a fûtõanyagból 1977 köbméter fogyott, összesen 353 160 forint értékben. A fûtésköltség összeadva 1 134 660 forintra jött ki az áfával együtt. Csak összehasonlítás képpen a 2008/2009-es fûtési szezonban — az ideihez képest enyhébb téllel — az iskola gázszámlája 2 353 000 forint volt, tehát 1,2 millió forintot spóroltak.

Készült azonban egy másik kalkuláció is. Ez azt firtatta, hogy mennyi gáz fogyott volna ezen a télen. Százhatvan köbméteres napi átlagfogyasztás mellett, csak a gáz használatával 3 168 000 forint lett volna a kiadásuk. Ennek tükrében több mint 2 milliót tudtak lefaragni. A költségtakarékossághoz hozzájárul, hogy az iskolát a közelmúltban hõszigetelték, illetve napraforgóocsút is használtak a pelletkazánhoz, amit ingyen kaptak.

— Az egy dolog, hogy áttérünk egy más fûtési rendszerre a könnyebb fenntarthatóság érdekében, de ez önmagában kevés lenne — hangsúlyozza Török Csaba polgármester. — Elõzetesen készítettünk egy energiamérleget, hogy mi az, amivel rendelkezünk, mi az, ami helyben van. Itt egy mezõgazdasági területen akad melléktermék — gally, mezõgazdasági hulladék — bõven, amit tudunk a fûtésnél hasznosítani. Erre kell alapoznunk a saját energiaellátást. Olyan méretû eszközök vásárlását, illetve beruházásokat tervezünk csak, ami ezt az egyensúlyt nem borítja fel.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Másrészt, ha magunk állítjuk elõ a fûtõanyagot, nem vagyunk kiszolgáltatva a szolgáltatóknak, cégeknek, s emellett helyben még munkahelyet is tudunk majd teremteni. Ennek elsõ lépéseként egy aprítékkészítõ gépet vásároltunk 1,25 millió forint értékben, amellyel a nyesedéket és a gallyakat dolgozzuk fel. A készülék traktorra könnyedén felszerelhetõ, így egyszerûen mobilizálható. Van egy másik nagy elõnye, hogy gyakorlatilag ingyen van. Olyanról is folynak az egyeztetések, hogy a tiszabõiek az ártéren akácgallyakat gyûjtetnének össze, mi pedig átvinnénk az aprítógépet és feldolgoznánk azt, és megegyezés alapján osztoznánk rajta. Ez azért is lenne jó, mert a tiszabõiek a nyesedéket tovább tudnák értékesíteni, mi pedig fel tudnánk használni fûtésre.
Török Csaba hozzátette, hogy a következõ lépcsõben április 19-ével megkezdõdik az óvoda felújítása, ami magában foglalja a hõszigetelést, a nyílászárócserét, a belsõ rekonstrukciót, illetve egy pelletkazán beépítését. Utóbbi egy kombinált kazán lesz, melynek hagyományos tûztere van. A község tervei között szerepel, hogy a Glaser-kastélyba és a polgármesteri hivatal épületébe is pelletkazánt telepítenének. A polgármester szerint az így megtakarított összeg akár önerõt is képezhet a település számára különbözõ pályázatoknál, amibõl régóta áhított fejlesztésekre juthat.
Akár mások is „lemásolhatják” a módszert

Örményes a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiírt, „Legjobb önkormányzati gyakorlatok programja” elnevezésû pályázaton a döntõbe jutott. A község a fûtés-korszerûsítéssel, illetve a pelletkazánhoz tüzelõként használt mezõgazdasági melléktermékek alkalmazásával kíván példaként szolgálni a többi település számára. A pályázat kapcsán májusban várható döntés. A tét nem kicsi, hiszen a gyõztes egymillió forintot kap.